Miten kunnissa on työolot ja -ajat hoidettu? Pitääkö kunta huolta henkilöstönsä työkyvystä ja työssäjaksamisesta? Arvostetaanko vakituista henkilökuntaa jatkuvien määräaikaisten työsuhteiden sijasta? Panostetaanko henkilöstön ammattitaidon ylläpitämiseen ja edistämiseen koulutuksen kautta? Palkitaanko henkilöstöä hyvistä suorituksista? Mm. näitä asioita ratkotaan henkilöstöpoliittisilla linjauksilla.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Henkilöstö on työyhteisön keskeinen voimavara ja siksi henkilöstöpolitiikka on hyvin olennainen osa organisaation toimintaa. Henkilöstöpolitiikallahan luodaan edellytykset organisaation tuloksellisuudelle ja palvelukyvylle. Siihen sisältyy toiminnan tavoitteista lähtevät linjaukset koskien henkilöstösuunnittelua, henkilöstön rekrytointia, palkitsemista, koulutusta ja muuta henkilöstöjohtamista.

Henkilöstöpolitiikan tarkoituksena on lisäksi luoda tasapuoliset ja oikeudenmukaiset menettelytavat henkilöstöasioihin koko organisaatiossa. Tavoitteena on siis yhtenäistää käytäntöjä, mutta mahdollistaa myös tarkoituksenmukainen soveltaminen eri toimintayksiköiden erityisolosuhteisiin.

Väitetään, että tulevaisuudessa monia julkisiakin aloja uhkaa työvoimapula, silloin yksi työnantajan valtti on vakituista ja ammattitaitoista henkilökuntaa arvostava hyvin hoidettu henkilöstöpolitiikka. Näin sen tulee olla Vaasassakin.

Julkisenpuolen työvoimavaltaisuudesta johtuen ovat henkilöstökulutkin huomattavan suuret, Vaasassa ne olivat viime vuonna168,7 milj. € eli 56,4 % toimintakuluista.

Ei siis ole todellakaan mistään pienestä ja olemattomasta asiakokonaisuudesta kysymys. V. 86 hyväksytyn henkilöstöpoliittisen ohjelman asiat käsitellään tänä päivänä suurelta osin viimevuonna hyväksytyssä henkilöstöstrategiassa ja siihen liittyvissä ohjelmissa joita on yhteensä neljä.

Henkilöstöstrategia käsiteltiin ja hyväksyttiin valtuustossa, sen sijaan näitä neljää ohjelmaa ei valtuusto ole ainakaan vielä käsitellyt. Ohjelmissa linjataan tarkemmin mm. kaupungin henkilökunnan työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, työssä jaksamista, tasapainoisen henkilöstörakenteen kehittämistä, uuden henkilöstön rekrytointia ja kaupungin palkka- ja palkitsemispolitiikkaa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä pidämme toteutettavaa henkilöstöpolitiikkaa erityisen tärkeänä asiana siksi on saatava myös valtuuston käsittelyyn nämä henkilöstrategiaan liittyvät eri ohjelmat. Päätämmehän me myös henkilöstökuluihin menevästä rahasta lähes 170 milj. €: sta.

Tästä syystä esitän että pykälässä 130 esitetty asia jätetään pöydälle ja samalla valtuusto edellyttää että henkilöstöstrategiaan liittyvät erillisohjelmat tuodaan valtuuston käsittelyyn ennen henkilöstöpoliittisen ohjelman kumoamista.

 

Vesa Isomöttönen
Valtuuston kokouksessa 5.9