Vaasan kaupungissa ollaan siirtämässä päätöksentekoa yhä enemmän luottamusmiehiltä virkamiehille.
Viime vuonna runnottiin läpi valtuuston enemmistön voimalla, johtavien virkamiesten voimakkaasti ajama sosiaali- ja terveyslautakuntien yhdistäminen.
Näiden kahden ison kokonaisuuden hallitseminen vaatii luottamushenkilöiltä huomattavasti paljon enemmän aikaa perehtyä asioihin voidakseen sanoa tietävänsä, mistä päättää.
Ilmeisesti johtuen siitä, että kuntalaisten kannalta näin tärkeiden lautakuntien yhdistäminen meni niin kivuttomasti läpi valtuustossa, päätettiin ryhtyä yhdistelemään myös teknisen sektorin lautakuntia.
Olin itsekin teknisen organisaation uudistamista miettivässä työryhmässä kaupunginhallituksen nimeämänä. Totesin kuitenkin hyvin pian, että suurimmasta osasta muutoksia päätökset oli jo tehty - isompien toimesta. Silti monista järkevän toiminnan kannalta tärkeistä asioista oli lähes mahdoton keskustella, koska niihin liittyy niin paljon henkilökohtaisia mieltymyksiä virkamiesten taholta. Eivätkä kaikki luottamushenkilötkään ole "hyvä veli" -organisaatioista vapaita.
Nyt toivon todella, että olemassa olevat lauta- ja johtokunnat ottavat selkeästi kantaa ehdotuksiin, jotka tulevat lausunnolle. On turha valittaa, että valta on virkamiehillä, jos valtuusto sen heille antaa.
Ajankohtainen esimerkki etääntymisestä kuntalaisista voisi olla: Kuka mahtaa ottaa vastuuta ympäristö- ja rakennuslautakunnan yhdistämisen jälkeen sellaisesta terveys- ja ympäristöhaitasta, joka syntyy esimerkiksi hiekoitusjätteiden kuivana harjaamisesta. Siihen on jo nyt hankala puuttua. Miten sitten, kun se uppoaa laajempaan kokonaisuuteen? Löytyykö henkilö, jolle asia kuuluu?

Taina Lehto Vaasan kh:n jäsen kaupunginvaltuutettu, vas.