285420.jpg

Harri Moisio on Vasemmistoliiton Vaasan Kunnallisjärjestön puheenjohtaja.
Pohjalaisen pääkirjoitus (6.4.) etsi tulevia vaasalaisia kansanedustajia. Pohdiskelussa ruoditaan mahdollisuuksia lähes kaikkien muiden puolueiden näkökulmasta paitsi Vasemmistoliiton. Tavoitteeksi asetetaan kolmen vaasalaisen kansanedustajan saaminen eduskuntaan 2007 vaaleissa: Kokoomus, RKP, SDP. Mihin unohtui Vasemmistoliitto?
Pohjalainen astui pahasti ulkoradalle eikä ilmeisesti kuulu Vaasan poliittisten konspiraattorien, selvänäkijöiden, tupanenien ja kenttätyöläisten valistuneeseen joukkoon?
Kolmen tai jopa neljän vaasalaisen kansanedustajan tavoite on täysin realistinen. Se edellyttää, että suurissa puolueessa ehdokasasettelu on vaasalaisittain riittävän selkeä ja kilpailukykyinen suhteessa maakuntaan. Vasemmistoliiton osalta ehdokasasettelun tulee olla monipuolinen ja kattava koko vaalipiirin alueella, jotta jokainen ääni tulee koottua.
Vasemmistoliitto hakee vimmatusti aikanaan menettämäänsä kansanedustajan paikkaa tulevissa vaaleissa. Jos Vasemmistoliitto paikkansa saa, tarkoittaa se sitä, että kyseinen kansanedustaja on jostain vaalipiirin suurimmasta kaupungista: Vaasa, Kokkola, Pietarsaari. Näissä kaupungeissa on kannattajakuntaa riittävästi saamaan edustajan omasta kylästä. Vain yksi voi tulla valituksi.
Vaasassa Vasemmistoliiton peruskannatus on pysynyt vakaana ja itse asiassa näyttänyt jopa kasvun merkkejä viime vaaleissa. Kunnallisvaaleissa voitettiin sentään yksi lisäpaikka. Puhtaasti vaasalaisittain ajatellen meillä on hyvät mahdollisuudet - toki kilpakumppanit muualta asettavat suuren haasteen.
Pohjalainen perää uhrimieltä, epäitsekkyyttä ja keskinäistä luottamusta yli puoluerajojen tavoitteen saavuttamiseksi. Sitä ei saavuteta sillä, että yksi potentiaalinen poliittinen ryhmä jätetään ulkopuolelle. Totomiehet puhuvat, että kannattaa ajaa useampaa hevosta, niin voittomahdollisuudet kasvavat.
Yhtenä kysymyksenä on tietenkin se, onko Vasemmistoliitto vaasalaisittain hovikelpoinen. Kunnallisessa päätöksenteon koneistossa ja vallanjaossa kaupungissa on selkeästi kolmen kopla, ja heille näyttää olevan äärettömän vaikeaa jakaa asioita pienemmille ryhmille. Onneksi riittävän isoissa visioinneissa on joskus kelvannut myös Vasemmistoliiton ja Vihreiden ajatukset.
Kaikeksi lopuksi - osaisiko ja haluaisiko vaasalainen virkamieskoneista ja poliittiset päätöksentekijät ja yritysmaailma edes hyödyntää Vasemmistoliittolaista kansanedustajaa?

Harri Moisio